Postup přípravy
Začneme nejlépe večer před usnutím. V kynoucí míse promícháme mouky, přidáme sůl a kypřidlo. Opět promícháme. Přisypeme cukr s droždím a zase promícháme. Přilijeme teplou vodu a žloutek a rukou vyhněteme vláčné polotuhé těsto. Mísu zakryjeme a vložíme do lednice (NE pod mrazák). Těsto necháme pracovat a odpočívat alespoň 8 hodin.
Druhý den z těsta odebereme 250 - 300 g a zapracujeme do něj lžíci oleje (z této várky vytvoříme tři velké pletenky nebo šest malých houstiček). Po zapracování oleje do těsta bychom měli mít hedvábně jemné těsto, ze kterého na podsypané ploše vyválíme hádky, které spleteme do houstiček. Do trouby vložíme dozadu nádobu s 1 l vody a troubu zapneme na 215 °C.
Na sporáku uvedeme pod bod varu vodu se sodou a děrovanou naběračkou do vody jednotlivé housky ponoříme na 10 - 13 sekund (nabydou a chtějí vyplavat). Okapeme a sesuneme na přeložený pečící papír (nebo dva na sebe položené papíry). Mísu se zbývajícím těstem dobře přiklopíme a vrátíme zpět do lednice (těsto shora trochu okorává a vysychá, proto je třeba ho mít přikryté).
Okapané houstičky na pečících papírech posypeme oblíbeným sypáním a vložíme do rozpálené trouby. Pečeme 15 minut v horké troubě, pak troubu vypneme a necháme 5 minut housky „dojít“. Vyndáme s pečícími papíry na mřížku a necháme vychladnout. Odloupneme a konzumujeme.
Třetí den postupujeme od bodu 2 do bodu 4 ;-).
Autorka: Radka Vrzalová