Postup přípravy
1. Ve 100 ml teplé vody rozpustíme lžičku cukru a sušené droždí. Necháme vzejít kvásek na teplém místě.
2. Připravíme si dýňové pyré. Necháme vychladnout.
3. V míse smícháme mouky, škrob, sůl, kmín, koření, 2/3 dýňových semínek a psylium. Přidáme vzešlý kvásek, zbytek vody, vejce a dýňové pyré. Promícháme vařečkou ve vláčné těsto, které necháme pod utěrkou odpočinout na teplém místě tak, aby zdvojnásobilo svůj objem (trvá to cca 45 - 50 minut).
4. Troubu necháme vyhřát na 220 °C. Do spodní části dáme hrnec s alespoň 0,5 l vody (pro tvorbu páry).
5. K nakynutému těstu přidáme rozehřátý, zchladlý tuk, který vařečkou zapracujeme do těsta. Formu na chleba vymažeme margarínem a vysypeme kukuřičnou polohrubou moukou. Těsto přendáme do formy a uhladíme (pomůžeme si rukou namočenou v teplé vodě). Chleba posypeme zbytkem dýňových semínek a necháme ještě cca 10 minut ve formě odpočinout.
6. Vložíme formu s chlebem do trouby a pečeme 10 minut při 220 °C. Pak teplotu snížíme a chléb pečeme dalších 30 minut při 200 °C. Po upečení chléb necháme ve formě na mřížce vychladnout, pak teprve vyklopíme. Vydrží vláčný až tři dny.
Tip: Pokud máte dýni např. od oběda pečenou s prolisovaným česnekem a tymiánem a rozmixujete ji do chleba na pyré, dostanete z jemného chleba pikantnější verzi. A stojí to za to.