Postup přípravy
Brambory si předem uvaříme ve slupce a necháme vychladnout. Pak je oloupeme a nastrouháme.
Do mísy prosijeme mouky, do důlku nasypeme cukr, rozdrobíme droždí a zalijeme sklenicí vlažné vody. Necháme vzejít kvásek.
Poté přidáme sůl, kmín, ocet, brambory a pivo a zaděláme tužší těsto, které pořádně propracujeme. Pomoučnímě a dáme na teplé místo na 30 minut kynout. Během kynutí třikrát propracujeme.
Po půl hodince vytvoříme bochník, který dáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ho znovu 20 minut kynout.
Troubu rozpálíme na 250 st. a na dno vložíme varnou nádobu s vodou. Chleba před pečením potřeme vlažnou vodou se solí. Pečeme cca 30 minut, pak teplotu stáhneme na 150 st. a dopékáme dalších 30 minut. Chléb můžeme během pečení 1 - 2krát znovu potřít slanou vodou.