Postup přípravy
Všechny sypké suroviny promícháme v uzavíratelné míse. Sušené droždí přidáváme jako poslední do již promíchané směsi (nikdy NE na sůl!). V odměrce si promícháme sladidlo s teplou vodou a vlijeme do mísy ke směsi na těsto. Několikrát promícháme rukou, až utvoříme mazlavé těsto. Mísu přikryjeme a dáme do tepla nejméně na 1 hodinu kynout (nechávám tak dvě).
Po vykynutí těsta si zapneme troubu a vyhříváme na 230 °C . Na začátek hned vložíme do spodní části hrnec s alespoň 1 litrem vody, aby se vytvořila pára. Formičky na bagetky či houstičky (muffinky) si vytřeme olejem. Mokrýma rukama tvarujeme bagety či bochánky a vložíme do formiček, kde je necháme ještě dokynout a odpočinout u nahřívající se trouby (můžete přetáhnout potravinovou fólií, budou lépe kynout).
Po vykynutí fólii sundáme, bagetky potřeme tukem nebo žloutkem a posypeme např. lněnými semínky. Pečeme ve vyhřáté troubě cca 20 minut. Pak pečivo vyndáme a necháme na mřížce vychladnout.
Nejlepší jsou čerstvé, skvěle se hodí i na jednohubky. Jinak doporučuji zabalit je do sáčků a dát do mrazničky.
Autorka: Radka Vrzalová http://www.proalergiky.cz/profil/45862