Postup přípravy
1. Zelí propláchneme, necháme okapat a nakrájíme na 2 - 3 cm kousky. V kastrůlku rozpustíme sádlo a necháme zchladnout. Mouku nasypeme do mísy, přidáme sůl, kmín, příp. škvarky, teplou vodu cca 200 ml a rozpuštěné sádlo. Ze všech složek vymícháme lepivé řidší těsto, které necháme cca 30 minut odpočinout na teplém místě.
2. Rozehřejeme troubu na 180 °C. Pokud se nám zdá těsto moc husté (odpočinutím zhoustne), přidáme ještě zbytek vody a znovu promícháme. Vlhkýma rukama odebíráme těsto a tvoříme placičky o průměru cca 6 - 8 cm, které klademe na plech s pečícím papírem. Můžeme posypat kmínem a hrubou solí. Pečeme cca 40 minut nebo až začnou okraje placiček zlátnout.
3. Necháme vychladnout a konzumujeme. Do druhého dne trochu ztvrdnou, ale to je u takového druhu těsta normální. Pokud můžete vajíčka, můžete do těsta jedno přidat, zelňáky budou vláčnější.