Postup přípravy
Všechny suroviny vyndáme nejméně dvě hodiny před pečením na kuchyňskou linku, aby měly stejnou teplotu při zpracování.
Tuk rozehřejeme v kastrůlku nebo v mikrovlnné troubě. Toffu si umixujeme s 50 ml rostlinného mléka či smetany na hladkou hmotu.
Vajíčka si rozklepneme a promícháme s toffu hmotou a deseti lžícemi smetany v hladkou hmotu. Troubu předehřejeme na 175 °C. V míse smícháme sypké části - mouky, cukr, kůru, oříšky, sušené ovoce, dřeň z vanilkového lusku a prášek do pečiva. Opatrně přimícháme rozmíchaná vajíčka s toffu a rostlnnou smetanou a rozehřátý zchladlý tuk.
Vláčné řidší těsto opatrně přendáme do forem nebo formiček. Ve formě pečeme cca 30 - 35 minut, formičky cca 20 minut nebo až je špejle po vytažení ze středu těsta suchá.
Po upečení opatrně vyndáme štolu z formy a necháme na mřížce úplně vychladnout. Pokud pečeme v papírových formičkách (např. z DM), necháme vychladnout malé štoličky rovnou v nich.
Pečivo bohatě pocukrujeme a zabalíme do alobalu nebo uchováváme v plechové krabici cca 3 dny.