Postup přípravy
Asi polovinu mléka si ohřejeme, přidáme lžíci cukru a mouky. Nadrobíme droždí a necháme vzejít kvásek. Mouku smícháme se zbytkem cukru, solí, kořením. Citron pořádně umyjeme a ostrouháme kůru. Můžeme použít i kupovanou sušenou. Rozinky si namočíme do rumu. Tuky si rozpustíme, ochladíme zbytkem mléka a přidáme k mouce, mírně promícháme a přidáme kvásek.
Vypracujeme tužší těsto, které zpracováváme dokud nebublinkuje. Zapracujeme rozinky a kandované ovoce. Je možné přidat i sekané oříšky nebo mandle (podle dietních omezení).
Necháme na teplém místě dobře vykynout, minimálně hodinu a půl.
Těsto znovu propracujeme a rozdělíme na devět dílů. Z každého vyválíme váleček. Umotáme vánočku, dospodu ze čtyř pramenů, pak ze tří a navrch ze dvou. Tyto konce založíme pod vánočku. Necháme ji ještě chvíli dokynout.
Potřeme ji mandlovým mlékem (nebo jakýmkoliv jiným rostlinným). Lze posypat i plátky mandlí (pokud to dieta nezakazuje).
Vánočku dáme péct do trouby vyhřáté na 220 st. asi na 6 minut. Pak teplotu stáhneme na 180 st. a dopékáme, celkem cca hodinku. Můžeme znovu během pečení vánočku potřít mlékem. Upečení zkoušíme špejlí, musí být úplně suchá.
Vychladlou ji pocukrujeme.
Dobrou chuť!