Postup přípravy
Všechny sypké suroviny, kromě droždí, vsypeme do mísy a promícháme. Nakonec přisypeme sušené droždí a opět promícháme. Přidáme rozklepnutá vejce, citrónovou šťávu a nakonec mléko. Rukou vymícháme těsto (snažíme se ho podebírat a nabrat do něho vzduch). Těsto by mělo být hladké s kousky ovoce, konzistence jako na chléb - nemělo by se roztékat do plochy, ale držet ve vymíchaném tvaru.
Těsto necháme cca 1 hodinu odpočinout na teplém místě v kynoucí míse s poklopem nebo přetažené potravinářskou fólií. Po vykynutí přidáme rozpuštěný tuk a opět rukou zapracujeme stejným způsobem. Troubu předehřejeme na 190 °C a na dno trouby dáme hrnec s 1 litrem vody.
Formu vymažeme trochou tuku a posypeme trochou mandlí (díky tuku se přichytí formy). Z těsta vytvoříme váleček a vložíme do formy, necháme odpočinout u nahřívající se trouby přikryté potravinářskou fólií. Pečeme ve vyhřáté troubě cca 30 - 35 minut. Pokud se shora vánočka připéká, položíme na ni alobal a dopečeme pod alobalem. Po upečení vánočku vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout. Pocukrujeme.
Autorka: Radka Vrzalová http://www.proalergiky.cz/profil/45862