Postup přípravy
Všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu. Formu pečlivě vymažeme a vysypeme. Troubu nahřejeme na 180 °C. Vejce vyšleháme s cukrem, vanilkovým extraktem a citrónovou šťávou do nadýchané pěny, přilijeme rýžovou smetanu a šleháme do žlutého hladkého krému.
Ve vedlejší míse si rukou smícháme citrónovou kůru s inulínem a přidáme mouky, guar, kypřidlo. Vše ještě jednou rukou promícháme a v prstech rozemneme hrudky kolem inulinové vlákniny.
Do vaječno-smetanového krému lehce silikonovou stěrkou vmícháme sypkou směs. Třeným těstem naplníme větší část formy a přiklopíme. Pokud máte těsta mnoho, udělejte ještě pár muffinů, stačí do těsta ve formičce hodit trouchu rozehřátého ovoce z mrazáku nebo kousky čerstvého.
Pečeme přiklopeného beránka podloženého pečícím papírem 30 minut při 180 °C a pak stáhneme na 160 °C a dopékáme. Celou formu necháme vychladnout na mřížce a pak teprve kulatým nožem opatrně ořežeme vyteklé zbytky a beránka vyklopíme.
Můžeme ho polévat čokoládovou polevou (hořká bezmléčná čokoláda 200 g a 40 g řepkového oleje spolu rozpustit, nechat trochu ochladnout a polévat). Pod čoko-krustou vydrží až 4 dny.
Autorka: Radka Vrzalová