Postup přípravy
Rostlinné mléko ohřejeme a odebereme si cca 100 ml na kvásek. Přidáme kávovou lžičku cukru a promícháme. Přisypeme droždí, promícháme a necháme v teple vzejít kvásek (trvá to cca 10 - 15 minut).
Mouku promícháme s cukry a nastrouhanou kůrou v kynoucí míse. Přidáme očištěné žloutky, zbytek mléka a nakonec vzešlý kvásek. Rukou vymícháme hladké těsto. Mísu přikryjeme a dáme do tepla kynout (osvědčilo se mi vedle vařící plochy v kuchyni, pokud vařím nebo vedle trouby nebo v prádelně, kde pere pračka apod.). Necháme kynout cca 2 hodiny. Přidáme k těstu rozehřátý tuk a promícháme opět ručně, až se tuk s těstem spojí.
Troubu předehřejeme na 180 °C. Z těsta si odebíráme kousky (podle toho, jak velké chceme koláče). V pomoučených rukách vyválíme kuličku, kterou zploštíme do tvaru koláče s vyšším okrajem. Naplníme oblíbenou náplní (nebo tím, co smíme, vzhledem k dietnímu omezení), potřeme okraje žloutkem s vodou a případně posypeme drobenkou. Pečeme ve vyhřáté troubě cca 25 - 30 minut podle velikosti koláčů. Koláče necháme na mřížce vychladnout a docukrujeme.
Autorka: Radka Vrzalová http://www.proalergiky.cz/profil/45862