Postup přípravy
Cibulová náplň: Cibuli s cukrem pomalu osmažíme na dvou lžících olivového oleje asi na středním plameni. Trvá to cca 20 minut až cibule začne vonět a karamelizovat. Přidáme tymián, balzamico, dosolíme, opepříme a stáhneme plamen na minimum. Dopékáme za stálého míchání cca 5 minut. Necháme vychladnout.
Na sítě necháme okapat rybky či tuňáka od oleje. Stejně tak olivy.
Těsto: V míse si promícháme mouky s kypřidlem, solí a kořením. Teprve po promíchání přidáme sušené droždí a přilijeme tekutinu (teplou vodu s agávovým sirupem). Rukou vyhněteme polotuhé těsto, které necháme v přikryté míse cca 45 minut odpočívat.
Troubu rozehřejeme na 220 °C. Po vykynutí těsta přidáme 1 lžíci olivového oleje a zapracujeme v hladké těsto, které rukou namočenou ve vodě nebo naolejovanou rozetřeme po celé ploše pečící nádoby na výšku cca 1 cm. Poklademe karamelizovanou cibulí a povrch posypeme rybkami či kousky tuňáka a černými olivami. Pečeme prudce cca 20 minut, až jsou okraje koláče křupavé. Po upečení koláč vyndáme pouze s papírem na mřížku a necháme trochu vychladnout. Podáváme vlažný i studený.
Tip 1: Pod náplň můžeme potřít těsto slabou vrstvou drcených rajčat z plechovky.
Tip 2: Ze stejného těsta můžeme upéct skvělé pikantní bochánky třeba k hustým polévkám
Autorka: Radka Vrzalová