Postup přípravy
Do mísy dáme všechny "suché" suroviny - obě mouky, sušené kvasnice, sůl, cukr, kmín.
Do odměrky odměříme vodu, v ní rozmícháme ocet a olej. Tuto směs za stálého míchání přiléváme do "suchých" surovin (ručním šlehačem s hnětacími metlemi). Těsto necháme míchat na malou rychlost ještě asi 10 minut. Nakonec zapracujeme posekané škvarky.
Hotové těsto přeložíme do vymazané chlebíčkové formy (sahá asi do poloviny) a formu přetáhneme potravinovou fólií. Takto necháme chléb kynout, dokud nedosahuje až k okraji formy a "lepí se" na fólii, kterou je přikryt (kynutí trvá asi 1 hodinu).
Vykynulý chléb vložíme do trouby rozpálené na 200 - 210 stupňů, do které jsme vložily i hrnek s vodou. Pečeme asi 1 hodinu. V polovině pečení teplotu snížíme asi na 180 - 190 stupňů.
Upečený chléb hned vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout.
Chléb je velmi chutný a vláčný a i "lepkovým" strávníkům velmi chutná :)