Postup přípravy
Den předem uvařené brambory si nastrouháme nahrubo.
Navážíme si mouky. Dvě lžíce z daného množství použijeme na probuzení kvásku. Ten si připravíme tak, že mouku v menší misce zalijeme 200 ml teplé vody, přidáme droždí, cukr, zamícháme a necháme nabobtnat cca 15 minut.
Do další misky s 200 ml teplé vody přidáme chia semínka a rovněž necháme nabobtnat cca 10 - 15 minut.
Najemno si nakrájíme sušená rajčata.
Do mísy, ve které máme navážené mouky, přidáme sůl, koření na chleba, lněné semínko, vlákninu a kousíčky rajčat.
Vezmeme větší mísu, dáme do ní gelovitá chia semínka, jablečný ocet, probuzený kvásek, přidáme sypké směsi, nastrouhané brambory, promícháme a na závěr přidáme olej. Podle hustoty přidáme po lžíci vodu a zamícháme (konzistence má odpovídat husté kaši, ale zároveň musí jít těsto míchat).
Směs důkladně promícháme a stěrkou přendáme do pečící nádoby domácí pekárny, uhladíme vršek stěrkou, uděláme tři zářey, pomažeme rozkvedlaným žloutkem a posypeme semínky.
Po upečení necháme 5 minut odležet a poté vyklápíme. Chléb necháme vychladnout na kovové či dřevěné mřížce, aby se nezapařil.