Postup přípravy
Troubu předehřejeme na 180 °C. Na spodní pláty vyšleháme žloutky s cukrem, olejem a vodou do husté pěny. Přisypeme mouku promíchanou s kypřícím práškem. Bílky vyšleháme se špetkou soli do pevného sněhu. Sníh přidáme k vaječné směsi a opatrně vmícháme. Těsto vlijeme na plech vyložený pečícím papírem, rozetřeme do stran a pečeme cca 10 minut nebo až je špejle po vytažení z těsta čistá. Plát s papírem sejmeme po upečení z plechu a necháme vychladnout - nejlépe na široké mřížce z trouby.
Stejným způsobem upečeme i horní plát. Necháme je přilepené na pečícím papíru.
Na prostřední barevný plát postupujeme stejným způsobem až do vytvoření piškotového těsta. To rozdělíme do dvou misek a každé opatrně obarvíme buď žlutou nebo červenou potravinářskou barvou (gelové barvy přidáme pouze po kapkách párátkem a opatrně promícháme silikonovou stěrkou). Z jedné strany plechu nalijeme červené těsto a ze druhé žluté těsto. Uprostřed se setkají, ale nepromíchají, nemusíte se bát. Pečeme ve vyhřáté troubě cca 12 - 15 min.
Na punčovou směs svaříme 150 ml vody s cukrem, přidáme tuzemák a punč, citrónovou šťávu a případně ovocné želé. Krátce povaříme a necháme zchladnout.
Vychladlý spodní plát necháme na papíru a vložíme do hlubokého plechu. Potřeme bohatě polovinou marmelády. Barevný plát nakrájíme ostrým nožem na 4 cm pruhy (ze širší strany plechu) a střídavě pokládáme na spodní plát s marmeládou (červený, žlutý, červený….). Pláty opatrně propícháme vidličkou. Pokropíme rovnoměrně nálevem (cca 2/3 nálevu). Horní plát potřeme zbytkem marmelády a marmeládovou stranou opatrně překlopíme do plechu jako třetí vrstvu na barvený plát. Opatrně sejmeme pečící papír a opět opatrně propícháme vidličkou a pokapeme zbytkem nálevu rovnoměrně po celé délce.
Čistým, novým pečícím papírem povrch moučníku zakryjeme, případně na papír vložíme ještě igelit. Celý moučník v hlubokém plechu zatížíme např. dřevěnými prkénky nebo kuchařkami. Dáme do chladnějšího prostoru uležet nejlépe 24 hodin.
Druhý den si z prosátého moučkového cukru, citrónové šťávy a lžíce oleje vymícháme cukrovou lesklou polevu. Moučník „odtížíme", potřeme cukrovou polevou, příp. dozdobíme cukrovými kvítky. A nakrájíme na řezy.
Autorka: Radka Vrzalová