Postup přípravy
Těsto: Mouky smícháme s citrónovou kůrou a guarovou moučkou a přidáme špetkou soli. Přistrouháme celý margarín a přilejeme celý objem smetany. Vytvoříme hladké těsto. Trvá to poměrně dlouho, cca 10 minut, než se vše dokonale spojí. Těsto dáme do mikrotenového sáčku alespoň na 2 hodiny odpočívat do lednice. Nejlépe přes noc.
Tvarohová nádivka: Vidličkou vymícháme tvaroh s mlékem a ostatními ingrediencemi. Používáme-li tofu, rozmixujeme ho s rostlinným mlékem a přidáme taktéž výše uvedené suroviny.
Povidlová nádivka: Švestková povidla zahřejeme spolu s tuzemákem, skořicí a cukrem. Pokud jsou povidla řídká, zahustíme bezlepkovou strouhankou, případně piškotovými drobečky - pozor, piškoty obsahují VEJCE.
Maková nádivka: Máku přelijeme horkým rostlinným mlékem a dochutíme tuzemákem, skořicí a hřebíčkem. Na zahuštění můžeme použít např. mandlovou moučku nebo bezlepkovou strouhanku či piškotové drobečky.
Těsto vyndáme z lednice a necháme povolit tak, aby šlo hladce krájet. Rozdělíme ho na polovinu a tu ještě na 8 stejných dílů. Z každého dílku vyválíme na podsypané ploše kolečko a to rádélkem rozdělíme na čtvrtiny (4 trojúhelníčky). Troubu vyhřejeme na 180 °C.
Trojúhelníčky plníme tvarohovou, toffu, povidlovou nebo makovou nádivkou, pod kterou mažeme meruňkovou marmeládu. Přehrneme těsto přes náplň od širší strany k cípu a vytvoříme tak vlastně jakousi zavinovačku, ze které "kouká" náplň.
Potřeme žloutky s vodou nebo rostlinnou smetanou a pečeme ve vyhřáté troubě cca 20 minut.
Plech s miminky necháme na mřížce chvilku zchladnout a ještě teplé je obalujeme v cukru s vanilkou.
Autorka: Radka Vrzalová http://www.proalergiky.cz/profil/45862