Postup přípravy
Předem se omlouvám, že neuvádím přesný poměr surovin, ale připravovala jsem to od oka. Při vaření průběžně ochutnávám, dochucuju, zahušťuju, příp. ředím :-D
Bezlepkové pečivo (klidně i starší, ne zcela povedné) natrhejte, příp. nakrájejte na kousky. Zalijte rostlinným mlékem. Cílem je, aby pečivo tekutinu nasáklo, nebylo suché.
Na sádle osmažte cibulku dozlatova a poduste na ní houby. Ty osolte, okořeňte kmínem, pepřem, majoránkou a česnekem.
Hrašku si podle návodu na obalu (dle toho, kolik vajec chcete nahradit) smíchejte s vodou a nechte chvilku odstát.
Hrašku, pečivo a houby smíchejte dohromady. V případě potřeby dochuťte a zahustěte krupicí. Já použila pohankovou a výsledná chuť byla vynikající, mohu jen doporučit.
Směs nandejte do zapékací mísy a pečte v troubě vyhřáté zhruba na 200 °C asi 15 – 20 minut.
Hubník se podává nejlépe teplý, ale lze i studený. Svěle ho doplňuje kyselá chuť, např. kysané zelí, nakládané okurky, ale lze samozřejmě i samotný.