Postup přípravy
Moučnou směs promícháme s droždím, přidáme pivo, sůl, koření a rozpuštěný tuk. Vytvoříme lepivé těsto, které necháme v teple odpočinout cca 1 hodinu, nejlépe v míse s poklopem.
Troubu nahřejeme na 200 °C. Vál podsypeme zbytkem chlebové mouky. Z těsta rukou odebíráme hrudky těsta velikosti mandarinky a na pomoučené ploše vyválíme hádka, ze kterého tvarujeme preclíky nebo nasekáme stejně dlouhé tyčinky.
Potřeme žloutky rozmíchanými s teplou vodou, posypeme solí a mákem nebo kmínem.
Pečeme ve vyhřáté troubě cca 20 - 25 minut do zlatohněda.
Po upečení necháme vychladnout na mřížce.
Tip: Pokud nemůžete ani žloutek, přidejte polévkovou lžíci psyllia a lžíci chia semínek namočených ve dvou lžících vody, až vytvoří gel.
Podle chuti můžete přidat kari koření či jinou směs do těsta.
Recept od: Radka Vrzalová http://www.proalergiky.cz/profil/45862