Postup přípravy
Mouku v míse promícháme s práškem do pečiva a solí, uděláme uprostřed důlek. Do důlku nastrouháme na velké "slzy" tuk. Vše jednou rukou promícháváme a promačkáváme a opatrně po troškách přiléváme pivo. Těsto si přendáme na pomoučenou plochu a vypracujeme hladké, nelepivé těsto, které dáme odpočinout alespoň na půl hodiny do ledničky.
Pak už je na Vás a Vaší fantazii, zda těsto vyválíte a přendáte do koláčové formy a upečete sladký nebo slaný koláč, nebo zda těsto rozkrájíte rádélkem na čtverce a budete plnit sladkou či slanou nádivkou a vytvoříte překládané koláčky či kapsičky nebo potřete bezlepkovým kečupem a naplníte bezlepkovým párkem.
Potírat můžete vodou, mlékem nebo vejcem, kdo co má rád a co mu tělo dovolí. Pečeme v troubě na 180 °C cca 20 - 30 minut (podle velikosti koláčků a kousků), jinak dozlatova. Překládané koláčky si zaslouží obalit do moučkového cukru s vanilkou. Páj nemusíte potírat ničím před pečením, ale po upečení, ještě horký, je skvělé ho potřít směsí dvou polévkových lžic marmelády a dvou polévkových lžic ovocné pálenky svařených dohromady.