Postup přípravy
Rozklepneme vejce a z bílků a trochy soli ušleháme pevný sníh.
Žloutky spolu s cukrem mixujeme do pěny. Po lžíci přidáváme olej a pak mouku – mixujeme. Dle chuti přidáme vanilkový extrakt a citronovou kůru. Nakonec zamixujeme do směsi špetku soli a prášek do pečiva.
Po částech opatrně do těsta vmícháme ušlehaný sníh (už jen vařečkou nebo stěrkou).
Těsto nalijeme na plech vyložený pečicím papírem a rovnoměrně rozetřeme.
Pečeme v troubě předehřáté na 160 - 170 °C cca 10 minut do růžova (podle vlastností trouby).
Po upečení překlopíme plát těsta na pečicí papír posypaný moučkovým cukrem a roládu i s papírem podélně zarolujeme.
Po vychladnutí (cca 15 minut, ne více, těsto by se trhalo) piškotový plát rozložíme, namažeme například ostřejší marmeládou nebo plníme ochucenou ušlehanou šlehačkou s kousky ovoce. Opatrně zarolujeme zpět a pocukrujeme.
Autorka: Radka Vrzalová