Postup přípravy
Mouku, pudink, cukry, kůru, sůl a kypřící prášek promícháme. Přistrouháme tuk a přidáme vajíčko. Rukou vyhněteme vláčné (křehké) těsto – podsypáváme moukou, kterou dáme do mikrotenového sáčku odpočinout – alespoň hodinu. Meruňky necháme na sítce okapat.
Smetanu svaříme s cukrem, Tuzemákem a oříšky. Necháme zchladnout a přimícháme piškoty.
Troubu vyhřejeme na 170°C.
Těsto si rozdělíme na třetiny. 2/3 vyložíme dno a boky koláčové formy. Zbytek si schováme na dozdobení.
Těsto ve formě propícháme vidličkou a potřeme 1 lžící marmelády. Na ni rozetřeme oříškovou směs a poklademe půlkami meruněk. Dozdobíme zbytky těsta + vykrájíme např. hvězdičky, srdíčka apod...
Pečeme ve vyhřáté troubě do zlatavé barvy 30 - 40 minut.
Po upečení vyndáme koláč na mřížku a okraje a zbytky upečeného těsta potřeme zbytkem marmelády. Necháme zcela vychladnout. Nejlepší je koláč 2 - 3 den.
Autorka: Radka Vrzalová