Postup přípravy
Mouky smícháme v uzavíratelné míse se solí, kypřícím práškem, cukrem a kůrou. Přidáme strouhanou cuketku a prsty ji rozmělníme s moukou. Do směsi přisypeme droždí a opět rukou promícháme. Lehce si rozmícháme v odměrce vejce a dolijeme teplou vodou na risku 200 ml (tedy 150 ml vody). Tekutinu přidáme do těsta a rukou zapracujeme. Pokud by bylo těsto suché, přidáme ještě 50 ml teplé vody a opět rukou zapracujeme, až máme hladké lepivé těsto. Mísu s těstem přikryjeme a dáme na teplé místo kynout na cca 45 minut - 1 hodinu.
Připravíme si náplň - na ovocný koláč ovoce a drobenku, na ořechový makovec smícháme všechny sypké suroviny a v kastrůlku přelijeme horkým mlékem a cca 3 minuty povaříme. Přidáme Tuzemák a příp. dohustíme kukuřičnou strouhankou nebo drcenými piškoty apod. na hustější kaši.
Rozpustíme si tuk do těsta a necháme ho zchladnout. Přidáme do vykynutého těsta a zapracujeme. Cuketka se v těstě rozpustí a díky tuku bude těstíčko jemné až hedvábné, ale tekutější, než jsme zvyklí třeba na Tondovy rohlíky.
Na dno trouby dáme hrnec s vodou a troubu roztopíme na 230 °C. Pečící nádobu vyložíme pečícím papírem. Pokud budeme dělat ořechový makovec, tak formu na dlouhý srnčí hřbet vyložíme cca 1/3 těsta a mokrou rukou ho rozprostřeme po celé délce. Dáme 1/2 ořechovo-makové náplně, zase těsto, druhou polovinu náplně a zbytek těsta. Uhladíme opět mokrou rukou. Povrch můžeme potřít zbytkem tuku a posypat oříšky.
Necháme přikryté pod utěrkou 10 minut odpočívat a pak pečeme ve vyhřáté troubě 10 minut na 230 °C, pak snížíme teplotu na 200 °C a dopékáme dalších 10 minut. Stav těsta uvnitř můžeme zkontrolovat špejlí.
Pečivo vyndáme na mřížku i s papírem a necháme zcela vychladnout.
Autorka: Radka Vrzalová