Infolinka (všední dny 8.30–15 h)
541 212 450
Infolinka (všední dny 8.30–15 h)
541 212 450

Oříškový makovec - bez lepku a mléka, příp. vajec

Bez lepku Bez mléka
Oříškový makovec - bez lepku a mléka, příp. vajec
Náročnost
jednoduchý
Ingredience
Těsto:
200 g Schaer Farine + 100 g Adveni Bake and Cake (nebo 200 g Schaer B + 100 g Jizerky zelené)
150 - 200 ml teplé vody
100 g jemně strouhané mladé cuketové dužniny bez pecek
1 vejce M (50 ml po rozklepu) nebo vaječná náhrada s vodou
50 g cukur moučka
40 g bezmléčného tuku nebo GHÍ
1 lžíce strouhané BIO citrónové kůry
5 g sušeného droždí vlaštovkou
4 g bezlepkového prášku do pečiva
špetka soli

Náplň:
200 ml horkého sójového neslazeného mléka
100 g mletého máku
100 g mletých nebo strouhaných lístkových oříšků
80 g třtinového cukru
1 lžíce Tuzemáku
skořice a citrónová kůra podle chuti

příp. kukuřičná strouhanka na dohuštění

pečící nádoba vyložená pečícím papírem

Postup přípravy

Mouky smícháme v uzavíratelné míse se solí, kypřícím práškem, cukrem a kůrou. Přidáme strouhanou cuketku a prsty ji rozmělníme s moukou. Do směsi přisypeme droždí a opět rukou promícháme. Lehce si rozmícháme v odměrce vejce a dolijeme teplou vodou na risku 200 ml (tedy 150 ml vody). Tekutinu přidáme do těsta a rukou zapracujeme. Pokud by bylo těsto suché, přidáme ještě 50 ml teplé vody a opět rukou zapracujeme, až máme hladké lepivé těsto. Mísu s těstem přikryjeme a dáme na teplé místo kynout na cca 45 minut - 1 hodinu.

Připravíme si náplň - na ovocný koláč ovoce a drobenku, na ořechový makovec smícháme všechny sypké suroviny a v kastrůlku přelijeme horkým mlékem a cca 3 minuty povaříme. Přidáme Tuzemák a příp. dohustíme kukuřičnou strouhankou nebo drcenými piškoty apod. na hustější kaši.

Rozpustíme si tuk do těsta a necháme ho zchladnout. Přidáme do vykynutého těsta a zapracujeme. Cuketka se v těstě rozpustí a díky tuku bude těstíčko jemné až hedvábné, ale tekutější, než jsme zvyklí třeba na Tondovy rohlíky.

Na dno trouby dáme hrnec s vodou a troubu roztopíme na 230 °C. Pečící nádobu vyložíme pečícím papírem. Pokud budeme dělat ořechový makovec, tak formu na dlouhý srnčí hřbet vyložíme cca 1/3 těsta a mokrou rukou ho rozprostřeme po celé délce. Dáme 1/2 ořechovo-makové náplně, zase těsto, druhou polovinu náplně a zbytek těsta. Uhladíme opět mokrou rukou. Povrch můžeme potřít zbytkem tuku a posypat oříšky.

Necháme přikryté pod utěrkou 10 minut odpočívat a pak pečeme ve vyhřáté troubě 10 minut na 230 °C, pak snížíme teplotu na 200 °C a dopékáme dalších 10 minut. Stav těsta uvnitř můžeme zkontrolovat špejlí.

Pečivo vyndáme na mřížku i s papírem a necháme zcela vychladnout.

Autorka: Radka Vrzalová

Související recepty

Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky
Bezlepkový a bezlaktózový ovocný dort
Bramborové knedlíky - bez lepku, mléka, vajec

Související články

Bezlaktózová dieta – nemusíme vyřadit všechny mléčné produkty
Léčba intolerance laktózy? K dispozici jsou jen doplňky stravy
Sójový jogurt by měl být čistě rostlinný a obsahovat probiotické bakterie

Související recepty

Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky
Množství surovin je na 7-8 muffin.Chia semínka zalijeme vodou a necháme nabobtnat. Mezitím smícháme vše ostatní, nakonec...
Muffiny
Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky
Bezlepkový a bezlaktózový ovocný dort
Korpus: Veškeré suroviny smícháme a poté nalijeme do předem vymazané formy na dort. Pečeme na 180 °C 30 - 45 minut, záleží...
Dorty
Bezlepkový a bezlaktózový ovocný dort
Bramborové knedlíky - bez lepku, mléka, vajec
Brambory jsem nastouhala najemno. V nezbytné trošce vody jsem si rozpustila škrob a prášek do pečiva (namísto vejce, resp....
Přílohy
Bramborové knedlíky - bez lepku, mléka, vajec
Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)
Dýni uvaříme do měkka, po vychladnutí z ní vymačkáme přebytečnou vodu a vidličkou/šťouchadlem na brambory rozšťoucháme na...
Přílohy Jáhly
Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)
Dýňový "bešamel" – univerzální zapékací omáčka (bez mléka, lepku, vajec, soji a ořechů)
Dýni důkladně omyjeme, vydlabeme semínka a nakrájíme na kousky. Dáme do hrnce, zalijeme vodou, aby byla dýně ponořená...
Hlavní jídla bez masa
Dýňový "bešamel" – univerzální zapékací omáčka (bez mléka, lepku, vajec, soji a ořechů)
Galetky - kynuté palačinky bez lepku, mléka, vajec
Ze všech surovin si připravíme těsto, které necháme 90minut kynout.Smažíme.Můžeme podávat s pečenými jablky či plnit...
Sladká jídla
Galetky - kynuté palačinky bez lepku, mléka, vajec
Květákový mozeček - bez lepku, mléka, vajec
Dáme vařit 2 skleničky vody se špetkou soli a lžící slunečnicového oleje. Až začne voda vřít, stáhneme ji úplně z plotny a...
Hlavní jídla bez masa
Květákový mozeček - bez lepku, mléka, vajec
Kynutý koláč z trhu - bez lepku, mléka a vaječných bílků
Do hrnečku zaděláme kvásek a necháme ho v teple vyběhnout. Mezitím si v kynoucí míse s poklopem smícháme všechny sypké...
Kynuté moučníky
Kynutý koláč z trhu - bez lepku, mléka a vaječných bílků

Související články

Bezlaktózová dieta – nemusíme vyřadit všechny mléčné produkty
Bez laktózy nerovná se bez mléka. Laktózu obsahují pouze některé mléčné výrobky. Poradíme vám, čemu se vyhnout a co si...
Intolerance laktózy
Bezlaktózová dieta – nemusíme vyřadit všechny mléčné produkty
Léčba intolerance laktózy? K dispozici jsou jen doplňky stravy
Jelikož intolerance laktózy není choroba v pravém slova smyslu, nedá se ani příliš hovořit o léčbě. Hlavním opatřením pro...
Intolerance laktózy
Léčba intolerance laktózy? K dispozici jsou jen doplňky stravy
Sójový jogurt by měl být čistě rostlinný a obsahovat probiotické bakterie
Sójové jogurty jsou oblíbenou náhražkou živočišných jogurtů při bezmléčné dietě. Jaké druhy těchto jogurtů jsou k dostání...
Intolerance laktózy Alergie na mléko
Sójový jogurt by měl být čistě rostlinný a obsahovat probiotické bakterie
Přecitlivělost na kravské mléko může způsobit alergie nebo intolerance
Po konzumaci kravského mléka a výrobků z něj vás opakovaně trápí zdravotní problémy. Proč? Vaše obtíže jsou způsobeny...
Intolerance laktózy Alergie na mléko
Přecitlivělost na kravské mléko může způsobit alergie nebo intolerance
Cestování po Islandu – bez lepku a laktózy
Na dovolenou se pokaždé velmi těšíme, asi jako každý. Letos se nám naskytla zajímavá příležitost navštívit krásné místo...
Intolerance laktózy Alergie na lepek (mouku) Alergie na potraviny
Cestování po Islandu – bez lepku a laktózy
Zapojte se do spotřebitelského testování Bio sójové smetany Provamel
Na základě předchozích zkušeností víme, že spotřebitelská testování vás zajímají. Proto jsme pro vás připravili další...
Intolerance laktózy Alergie na mléko
Zapojte se do spotřebitelského testování Bio sójové smetany Provamel
Recenze: Bio rýžovo-kokosový nápoj Provamel
Rýžovo-kokosové mléko od Provamelu nás lákalo už od podzimu 2013, kdy se objevilo v Česku. Konečně jsme se rozhoupali...
Intolerance laktózy Alergie na mléko Alergie na potraviny
Recenze: Bio rýžovo-kokosový nápoj Provamel
Testováno spotřebiteli: Test Nutrilon nemléčné Allergy kaše
Jak dopadl test nové kaše Nutrilon prováděný spotřebiteli z řad alergiků? Co na testovaném produktu pochválili a co jim...
Intolerance laktózy Alergie na lepek (mouku) Celiakie Alergie na mléko Alergie na potraviny
Testováno spotřebiteli: Test Nutrilon nemléčné Allergy kaše

Ověřeno našimi zákazníky

Kliknutím na pečeť zobrazíte všechny recenze našeho e-shopu přímo na Heurece

Heureka recenze
„Rychlost vyřízení,spolehlivý obchod.“
Ověřený zákazník před 7 hodinami
„Velice doporučuji,rychlý e-shop,solidní ceny.Moc děkuji za velice rychlé vyřízení objednávky.“
  • Velice rychlé dodání.Zboží doručeno 22 hodin po objednání.
Ověřený zákazník před 2 dny
  • Velmi rychle doručeno
Ověřený zákazník před 2 dny