Postup přípravy
Všechny suroviny si vyndáme alespoň 2 hodiny před přípravou na kuchyňskou linku, aby měly stejnou teplotu. Mouky smícháme s vinným kamenem.
Šlehačem nebo v robotu vyšleháme tuk s cukry do světlé nadýchané pěny. Postupně zašleháme obě celá vejce. Přidáme postupně rozmixované tofu, rum, citronovou kůru a šťávu a zašleháme až se vytvoří hladký krém. Troubu předehřejeme na 170° C. Plech potáhneme pečícím papírem.
K tukovo-vaječnému základu přidáme rozinky, sekané mandle a sušené ovoce, psylium, guar a opatrně promícháme. Nakonec přisypáváme mouku rozmíchanou s kypřidlem.
Těsto přemístíme na podložku posypanou trochou mouky a opatrně prohněteme. Pokud je těsto suché a drobí se, přidáme po troškách vlažnou tekutinu. Vlhkýma rukama vytvoříme jeden nebo dva bochánky, které přemístíme na plech, uprostřed je nařízneme do kříže potřeme vajíčkem a pečeme do hnědé kůrky, až je špejle zapíchnutá do středu suchá.
Po upečení necháme bochánky na mřížce vychladnout a bohatě pocukrujeme. Těsto má tendenci se rozbíhat, proto je lepší udělat spoustu malých bochánků (tvarujeme vlhkýma rukama) do košíčků.
Autorka: Radka Vrzalová - Vařečka http://www.proalergiky.cz/profil/45862