Postup přípravy
Troubu předehřejeme na 180 °C. Formu na bábovku důkladně vymažeme kokosovým tukem a vysypeme rýžovou kaší. Čokoládu si v hrnečku rozpustíme (v mikrovlnce nebo na sporáku).
Vejce vyšleháme s cukry do světlé hedvábné pěny (cca 3 - 5 minut), přilijeme olej a citrónovou kůru a dále šleháme opět do světle žluté pěny. Ve vedlejší míse smícháme mouky se škrobem a kypřícím práškem. Moučnou směs opatrně zašleháme k vaječné směsi už jen silikonovou stěrkou. Asi 10 lžic promíchaného těstíčka přidáme k zchladlé čokoládě a opatrně spolu promícháme v čokoládovou hmotu.
Do formy dáme část žlutého těsta, pak těsto čokoládové a dolijeme těstem žlutým. Pečeme nejprve 15 minut při 180 °C, pak snížíme na 170 °C a dopékáme dalších 15 - 20 minut nebo až je špejle po vytažení ze středu těsta jen se suchými drobečky.
Formu s bábovkou necháme vychladnout vždy na mřížce a pak teprve ji překlopíme. Po úplném vychladnutí krájíme. Dosladit si myslím není třeba, ale pro krásu můžeme trochu pocukrovat...
Autorka: Radka Vrzalová