Postup přípravy
Světlý mug cakes: V hrnečku rozmícháme vidličkou tekutiny, přisypeme cukr a vanilku a rozmícháme. Přisypeme mouku a promícháme do hladkého těstíčka jako na bublaninu či muffiny.Dáme do mikrovlnné trouby, vaříme na 600 watt, 1,30 minuty. Necháme chvilku v mikrovlnce odpočinout, až se zatáhne horní vrstva. Hrneček opatrně chňapkou vyndáme a necháme chvilku vystydnout. Přizdobíme podle chuti.
Tipy: místo oleje kokosový tuk, místo jedné lžíce rostlinného mléka lžíce dvě a navíc k mouce jedna lžíce kokosu. To už chce ten 300 ml hrneček. Variant je spoustu - nastrouhat kousek jablíčka, přidat skořici, cukr vyměnit za med a přidat perníkové koření, vsypat drobné ovoce do těstíčka před upečením, místo rostlinného mléka, kdo může, přidá bezlaktózový jogurt apod.
Tmavý mug cakes: Nejprve v hrnečku rozpustíme nugátovou pomazánku s tukem na 600 watt, 30 sekund. Pak v hrnečku směs promícháme vidličkou, přilijeme mléko, přidáme vajíčko a vše rozmícháme. Přisypeme cukr rozmícháme, přisypeme mouku a promícháme do hladkého těstíčka jako na bublaninu či muffiny (případně doředíme 1 lžící rostlinného mléka). Dáme do mikrovlnné trouby, vaříme na 600 watt, 1,30 minuty. Necháme chvilku v mikrovlnce odpočinout, až se zatáhne horní vrstva. Hrneček opatrně chňapkou vyndáme a necháme chvilku vystydnout. Přizdobíme podle chuti.
Tip: Pokud potřebujete bezvaječnou verzi sá,hněte po 1 kávové lžičce náhražky vajec Vegavajo od Adveni nebo Albert free from či lžičku psyllia a přidejte lžíci tekutiny. Nebude tolik nadýchaný, ale dobrý je stejně a není tolik hutný.
Autorka: Radka Vrzalová: http://www.proalergiky.cz/profil/45862