Postup přípravy
Z části vlažného mléka, cukru, droždí a lžíce mouky, necháme vzejít kvásek. Do zbylé mouky přidáme olej, zbytek rostlinného mléka, kvásek a zaděláme tužší těsto.
Necháme vykynout cca hodinu na teplém místě.
Lžící vykrajujeme stejnoměrné kusy, roztaháme na placky, které poklademe omytým a osušeným ovocem. Pečlivě je zabalíme a vytvarujeme knedlíky.
Necháme pod utěrkou ještě 5 minut kynout.
Dáme do vroucí, mírně osolené vody a vaříme 5 minut přiklopené. Pak je ve vodě obrátíme a vaříme další 3 - 5 minut.
Po vyndání propíchneme knedlíky vidličkou.
Zdobíme podle chuti a diety - cukrem, skořicí, strouhaným tvarohem, kysanou smetanou, rostlinným jogurtem atd. a mastíme rozpuštěným margarínem.