Postup přípravy
Skleněnou misku posadíme na hrnec s vroucí vodou. Do misky dáme rozpustit na kostičky tuk. Po rozpuštění přidáme med a cukr a promícháme (buď vařečkou ručně nebo mixérem s hnětacími metlami). Přisypeme mouky, guarovou moučku a sodu a vše šleháme nebo mícháme na horké vodní lázni cca 10 minut do hladkého zlatého těsta.
Troubu předehřejeme na 170 °C. Plechy vyložíme pečícím papírem. Na každý plech vlijeme cca 1/2 těsta a silikonovou stěrkou roztáhneme do velkého obdélníku o tloušce cca 0,5 cm. Těsto by se nemělo dotýkat krajů plechu (aby se nepřipékalo). Pečeme postupně cca 10 minut do zlato hnědého zbarvení a zpevnění struktury těsta.
Medové těsto necháme na plechu na mřížce vychladnout. V míse vyšleháme tuk pokojové teploty buď s karamelovým salkem nebo pro bezmléčnou verzi s rozpuštěným nugátem. Vytvoříme hladký krém.
Placky si naměříme a nakrájíme na třetiny: 5 - 6 ks ze dvou plechů nebo vykrojíme pomocí šablony či čtvercové formy (15 x 15 cm) 5 - 6 čtverců. Ořízneme nerovné okraje a z okrajů a zbytků medových placek vytvoříme drobečky (v mixéru apod.). Pokud máte placky vyšší, můžete na sestavení použít 5 ks a šestou si nechat na posyp. K drobečkům přidáme mleté vlašské ořechy.
Jednotlivé díly promazáváme krémem tak, aby nám zbyl i na boky a povrch dortu. Sestavíme na sebe do tvaru dortu či řezů (můžeme použít i ozdobná vykrajovátka - srdce apod.). Nakrájíme na požadované tvary a potáhneme boky a povrch zákusků krémem. Směs drobečků s ořechy opatrně rukou přitlačíme do boků zákusků a posypeme tímto drobením i povrch. Zdobíme celými vlašskými ořechy a čokoládovými ozdobami.
Autorka: Radka Vrzalová