Postup přípravy
Mouky smícháme s kořením, cukrem, sodou, pomerančovou kůrou, kakaem a mletými mandlemi. Přidáme tekutiny - med, vejce, rozpuštěný tuk, případně pomerančový olejíček. Vše smícháme v kompaktní hladké těsto. Chvilku to trvá, protože se těsto díky medu dost lepí. Těsto vyvalujeme na vále podsypaném moukou a hněteme do takové hustoty, až nemá při položení na dlaň tendence "odtékat z dlaně".
Těsto zabalíme do potravinářské folie a necháme v lednici odpočinout do druhého dne.
Před rozválením musíme těsto alespoň jednu hodinu z lednice vyndat do pokojové teploty, aby povolilo. Troubu předehřejeme na 160 °C.
Vyvalujeme na pomoučené ploše na výšku 0,5 cm a vykrajujeme tvořítky libovolné tvary, které pokládáme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme ve vyhřáté troubě cca 10 minut. Po upečení horké potíráme rozpuštěným vejcem, lépe čistým žloutkem, aby byly perníčky lesklé.
Zdobíme podle nálady bílkovou polevou, cukrovím zdobením, čokoládou a marcipánem.
Tip: Skvělé jsou perníčky promazané, dva k sobě přilepené švestkovými povidly, proložené kouskem marcipánu a polévané čokoládou.
Autorka: Radka Vrzalová http://www.proalergiky.cz/profil/45862