Infolinka
541 212 450
Infolinka
541 212 450

Maniokový chléb

Bez lepku Bez vajec Bez mléka Bez ořechů
Maniokový chléb
Náročnost
středně náročný
Čas přípravy
2 hodiny
Ingredience
450 ml vody celkem, z toho:
- 100 ml teplé vody na kvásek
- 100 ml teplé vody na chia semínka
- 250 ml vlažné vody do samotného těsta
350 g bezlepkové mouky Doves Farm – Brown bread flour
150 g uvařených nastrouhaných brambor
100 g maniokové škrobové mouky
50 g bezlepkové směsi Jizerka
3 lžíce celého lněného semínka
2 lžíce olivového oleje
2 lžíce jablečného octa
2 lžíce chia semínek
2 lžíce dýňových semínek na posypání
2 lžičky soli
1 lžička cukru (pro měkčí kůrku 1 lžička medu)
1 lžička chlebového koření
1 lžička guarové gumy (rozpustná vláknina)
7 g sušeného droždí

Postup přípravy

Uvaříme si dvě střední brambory. Po uvaření necháme vychladnout, nastrouháme a odvážíme si potřebné množství. Ideálně využijeme zbylých pár brambor od oběda :-).

Navážíme si mouky. Odebereme jednu lžíci mouky na probuzení kvásku - tu v menší misce zalijeme 100 ml teplé vody, přidáme sušené droždí a cukr. Zamícháme a necháme nabobtnat cca 15 minut.

Do další misky s teplou vodou (100 ml) přidáme chia semínka a rovněž necháme nabobtnat cca 10 - 15 minut (chia semínka vytvoří jemný a lehce stravitelný gel, který v těle významně snižuje hladinu krevního cukru).

Do mísy, ve které máme navážené mouky, přidáme sůl, koření na chleba, lněné semínko a guarovou gumu.

Vezmeme větší mísu, nalijeme do ní 250 ml vlažné vody a přesypeme do ní sypké směsi (pořadí nejdříve voda, poté směs je důležitá). Přidáme nastrouhané brambory, jablečný ocet a promícháme.

Do směsi přidáme směs s chia semínky, probuzený kvásek, promícháme a na závěr přidáme olej (pokud byste olej přidali před tekutinou, obalil by škroby kapénky tuku a poté by již mouka nepřijala další tekutinu a chléb by po upečení byl mokrý).

Směs důkladně promícháme a stěrkou přendáme do pečící nádoby domácí pekárny. Pečeme na program rychlý, popř. bezlepkový. Upečený chléb má z vrchní části světlý povlak, nezalekněte se toho, chléb je skutečně upečený :-).

Po zaznění zvukového signálu posypeme chleba dýňovými či slunečnicovými semínky.

Po upečení necháme 5 minut odležet, vyklopíme na prkénko a necháme chléb vychladnout na kovové či dřevěné mřížce, aby se nezapařil.

Poznámka:

Pokud se rozhodneme dávat vodu, moučné směsi a ostatní suroviny rovnou do pečící nádoby (nebudeme si chtít špinit další mísu), pak musíme míchat velice opatrně a výsledek není tak důkladný. Při důkladném ručním míchání surovin přímo v pečící nádobě se stává, že tíhou těsta nadzvedneme hnětací hák, pod který se dostane těsto, a hák je po následném zapnutí pekárny zablokovaný a nepracuje.

Maniok je tropická hlízovitá rostlina velká asi jako brambora. Je to 5. nejpěstovanější plodina světa. V západních zemích je manioková mouka (škrob) součástí snad všech směsí na pečení, u nás je zatím téměř neznámá. Bezlepkové těsto obsahující maniok je mnohem pevnější a méně drobivé.

Přeji dobrou chuť!

Související recepty

Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky
Bezlepkový a bezlaktózový ovocný dort
Bramborové knedlíky - bez lepku, mléka, vajec

Související články

Bezlaktózová dieta – nemusíme vyřadit všechny mléčné produkty
Léčba intolerance laktózy? K dispozici jsou jen doplňky stravy
Sójový jogurt by měl být čistě rostlinný a obsahovat probiotické bakterie

Související recepty

Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky
Množství surovin je na 7-8 muffin.Chia semínka zalijeme vodou a necháme nabobtnat. Mezitím smícháme vše ostatní, nakonec...
Muffiny
Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky
Bezlepkový a bezlaktózový ovocný dort
Korpus: Veškeré suroviny smícháme a poté nalijeme do předem vymazané formy na dort. Pečeme na 180 °C 30 - 45 minut, záleží...
Dorty
Bezlepkový a bezlaktózový ovocný dort
Bramborové knedlíky - bez lepku, mléka, vajec
Brambory jsem nastouhala najemno. V nezbytné trošce vody jsem si rozpustila škrob a prášek do pečiva (namísto vejce, resp....
Přílohy
Bramborové knedlíky - bez lepku, mléka, vajec
Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)
Dýni uvaříme do měkka, po vychladnutí z ní vymačkáme přebytečnou vodu a vidličkou/šťouchadlem na brambory rozšťoucháme na...
Přílohy Jáhly
Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)
Dýňový "bešamel" – univerzální zapékací omáčka (bez mléka, lepku, vajec, soji a ořechů)
Dýni důkladně omyjeme, vydlabeme semínka a nakrájíme na kousky. Dáme do hrnce, zalijeme vodou, aby byla dýně ponořená...
Hlavní jídla bez masa
Dýňový "bešamel" – univerzální zapékací omáčka (bez mléka, lepku, vajec, soji a ořechů)
Galetky - kynuté palačinky bez lepku, mléka, vajec
Ze všech surovin si připravíme těsto, které necháme 90minut kynout.Smažíme.Můžeme podávat s pečenými jablky či plnit...
Sladká jídla
Galetky - kynuté palačinky bez lepku, mléka, vajec
Květákový mozeček - bez lepku, mléka, vajec
Dáme vařit 2 skleničky vody se špetkou soli a lžící slunečnicového oleje. Až začne voda vřít, stáhneme ji úplně z plotny a...
Hlavní jídla bez masa
Květákový mozeček - bez lepku, mléka, vajec
Kynutý koláč z trhu - bez lepku, mléka a vaječných bílků
Do hrnečku zaděláme kvásek a necháme ho v teple vyběhnout. Mezitím si v kynoucí míse s poklopem smícháme všechny sypké...
Kynuté moučníky
Kynutý koláč z trhu - bez lepku, mléka a vaječných bílků

Související články

Bezlaktózová dieta – nemusíme vyřadit všechny mléčné produkty
Bez laktózy nerovná se bez mléka. Laktózu obsahují pouze některé mléčné výrobky. Poradíme vám, čemu se vyhnout a co si...
Intolerance laktózy
Bezlaktózová dieta – nemusíme vyřadit všechny mléčné produkty
Léčba intolerance laktózy? K dispozici jsou jen doplňky stravy
Jelikož intolerance laktózy není choroba v pravém slova smyslu, nedá se ani příliš hovořit o léčbě. Hlavním opatřením pro...
Intolerance laktózy
Léčba intolerance laktózy? K dispozici jsou jen doplňky stravy
Sójový jogurt by měl být čistě rostlinný a obsahovat probiotické bakterie
Sójové jogurty jsou oblíbenou náhražkou živočišných jogurtů při bezmléčné dietě. Jaké druhy těchto jogurtů jsou k dostání...
Intolerance laktózy Alergie na mléko
Sójový jogurt by měl být čistě rostlinný a obsahovat probiotické bakterie
Přecitlivělost na kravské mléko může způsobit alergie nebo intolerance
Po konzumaci kravského mléka a výrobků z něj vás opakovaně trápí zdravotní problémy. Proč? Vaše obtíže jsou způsobeny...
Intolerance laktózy Alergie na mléko
Přecitlivělost na kravské mléko může způsobit alergie nebo intolerance
Cestování po Islandu – bez lepku a laktózy
Na dovolenou se pokaždé velmi těšíme, asi jako každý. Letos se nám naskytla zajímavá příležitost navštívit krásné místo...
Intolerance laktózy Alergie na lepek (mouku) Alergie na potraviny
Cestování po Islandu – bez lepku a laktózy
Zapojte se do spotřebitelského testování Bio sójové smetany Provamel
Na základě předchozích zkušeností víme, že spotřebitelská testování vás zajímají. Proto jsme pro vás připravili další...
Intolerance laktózy Alergie na mléko
Zapojte se do spotřebitelského testování Bio sójové smetany Provamel
Recenze: Bio rýžovo-kokosový nápoj Provamel
Rýžovo-kokosové mléko od Provamelu nás lákalo už od podzimu 2013, kdy se objevilo v Česku. Konečně jsme se rozhoupali...
Intolerance laktózy Alergie na mléko Alergie na potraviny
Recenze: Bio rýžovo-kokosový nápoj Provamel
Testováno spotřebiteli: Test Nutrilon nemléčné Allergy kaše
Jak dopadl test nové kaše Nutrilon prováděný spotřebiteli z řad alergiků? Co na testovaném produktu pochválili a co jim...
Intolerance laktózy Alergie na lepek (mouku) Celiakie Alergie na mléko Alergie na potraviny
Testováno spotřebiteli: Test Nutrilon nemléčné Allergy kaše

Ověřeno našimi zákazníky

Kliknutím na pečeť zobrazíte všechny recenze našeho e-shopu přímo na Heurece

Heureka recenze
  • vse ok
Ověřený zákazník před 2 dny
  • rychlé, spokojenost
Ověřený zákazník před 3 dny
  • Velmi rychlé dodání.
Ověřený zákazník před 9 dny