Postup přípravy
Vypadá složitě, ale NENÍ a ta chuť za trochu námahy fakt stojí!
Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu se Stellou a moučkovým cukrem.. Odstavíme ze sporáku. Žloutky oddělíme od bílků do misky. Do ještě teplé (ne horké) směsi zašleháme žloutky. Vše vyšleháme mixérem na hustou pěnu.
Z bílků ušleháme v další misce se špetkou soli tuhý sníh. Formu na dort vymažeme tukem a vysypeme kukuřičnou strouhankou. Zapneme troubu na 180 °C.
K čokoládové žloutkové pěně přidáme postupně mouky a kypřící prášek a zašleháme. Nakonec lehce vmícháme pevný sníh (na dvakrát). Těsto opatrně přelijeme do formy a dáme péct. Je dobré si pod formu položit plát papíru na pečení, kdyby forma tekla. Pečeme cca 55 minut. Propečenost těsta kontrolujeme špejlí (po vytažení z těsta musí být suchá).
Dort vyndáme a necháme zchladnout ve formě na mřížce z trouby. Začneme připravovat náplň - krupicový cukr opatrně rozpustíme v kastrůlku, přidáme nakrájená oloupaná jablka, vanilku, 100 ml vody, promícháme a krátce podusíme. Ve zbylém objemu vody rozmícháme polovinu vanilkového pudinkového prášku a přidáme k jablkům. Povaříme asi 2 minuty a nakonec dochutíme likérem. Náplň nám nesmí úplně vychladnout.
Vychladlý dortový korpus rozkrojíme. Čistou dortovou formu vymažeme trochou oleje a vysypeme moučkovým cukrem. Spodní díl dortu opatrně vložíme zpět do formy. Na povrchu tento díl potřeme meruňkovou marmeládou a navrstvíme ještě teplou jablečnou náplň. Druhý díl obrátíme nařízlou stranou nahoru a také pomažeme meruňkovou marmeládou. Touto stranou horní díl dortu překlopíme na náplň do formy a spodní díl. Povrch dortu opět potřeme marmeládou. Formu s dortem necháme několik hodin (alespoň 2) ztuhnout v lednici.
Čokoládu necháme rozpustit ve skleněné míse, která stojící na hrnci s horkou vodou (vodní lázeň). Přidáme olej a rozmícháme hladkou polevu. Mísu sundáme z hrnce a necháme zchladnout.
Mezitím si vyválíme marcipán na požadovanou velikost na ploše podsypané moučkovým cukrem. Musíme počítat s rezervou, aby se nám podařilo potáhnout celou plochu dortu i boky. Dort vyndáme z lednice a opatrně potáhneme marcipánem, povrch uhladíme např. kulatým dlouhým nožem. Kraje s marcipánem opatrně ořízneme a dort dáme alespoň na půl hodiny do lednice. Pak povrch polijeme vlažnou čokoládovou polevou a čokoládu rozetřeme až dolů. Dáme vychladit. Zdobíme podle fantazie.