Postup přípravy
Jednoduchý, rychlý, vláčný a dobrý. Za necelou hodinu máte hotovo a většinu práce za Vás může udělat robot.
Tuk rozehřejeme v hrnečku nebo v mikrovlnné troubě a necháme zchladnout na pokojovou teplotu. Formu o rozměrech cca 20 cm (čtvercovou nebo dortovou) vyložíme pečícím papírem - dno i boky. Vyhřejeme troubu na 180°C.
Cukr ušleháme s vejci do pěny, přidáme vanilkový extrakt nebo vanilkový cukr, změklý tuk, nastrouhanou pomerančovou kůru a šťávu, nastrouhaný brambor, mandle, mouku a vše prošleháme, až se všechny složky spojí v hladké těsto. Prášek do pečiva opatrně zapracujeme stěrkou nebo vařečkou. Pokud se tuk při šlehání s ostatními složkami srazí - v tomto případě to nevadí.
Těsto vlijeme do vyložené formy a pečeme cca 30 - 40 minut (až je špejle po vytažení ze středu těsta suchá).
Po upečení necháme koláč vychladnou ve formě, opatrně ho vyklopíme na talíř.
V kastrůlku rozehřeme čokoládu s tukem a metličkou spojíme v hladkou polevu, kterou rozetřeme na vychladlý koláč.
Tip: Pokud použijete místo pomerančů citrony, bude výsledek pikantnější.