Postup přípravy
Ze strouhaných brambor, mouky, guaru, škrobu, pudinku, cukrů, citrónové kůry, prášku do pečiva a kousků tuku vyhněteme vláčné těsto, které necháme půl hodiny odpočinout zabalené v igelitovém sáčku v ledničce.
Oříškovou mouku smícháme v misce s cukry. Rostlinné mléko uvedeme do varu s alkoholem a naráz přisypeme oříškovo-cukernou směs a přidáme meruňkovou marmeládu. Vymícháme oříškovou hmotu na plnění těsta (po zchladnutí můžeme touto hmotou naplnit trezírovací sáček s volnou špičkou - pro plnění rohlíčků). Pro plnění závinu na roládky hmotu necháme v hrnečku vychladnout volně.
Troubu vyhřejeme na 180 °C. Těsto vyndáme z lednice a vyválíme ho na tloušťku cca 1 cm (podsypáváme směsí čirokové mouky a škrobu). Pokud chceme péct rohlíčky, vykrajujeme rádélkem trojúhelníčky, které plníme u nejširší strany oříškovou směsí a pak od této strany ke špičce trojúhelníčku srolujeme v rohlíček.
Pokud budeme péct šnečky, tak vyválené těsto potřeme oříškovou směsí, v polovině rozkrojíme na 2 části. Od krajů ke středu srolujeme dvě rolády, které nařežeme na 1 cm široké kousky - vzniknou malé roládky či šnečci, které klademe na plech vyložený pečícím papírem strukturou roládky směrem nahoru a potřeme rozšlehaným vejcem.
Pečivo posypeme sekanými ořechy a pečeme dozlatova cca 25 minut, rohlíčky cca 30 minut.
Plech s pečivem necháme po upečení vychladnout na mřížce a na závěr pocukrujeme. Pečivo vydrží v plechové dóze až tři dny.
Autorka Radka Vrzalová http://www.proalergiky.cz/profil/45862