Postup přípravy
V míse smícháme sypké komponenty, přidáme 2 celá vejce, koření a pomerančovou kůru. Přistrouháme celou kostku tuku. Vypracujeme nelepivé těsto (pokud lepí, podsypeme bezlepkovou moukou). Těsto dáme do lednice alespoň na 2 hodiny odpočinout.
Troubu si vyhřejeme na 170° C. Po vyndání z lednice necháme těsto chvíli na kuchyňské lince, aby nebylo příliš studené. Rozdělíme ho na polovinu a z jedné poloviny nejprve vyválíme těsto tak, abychom zaplnili dno a okraje koláčové formy. Výška těsta by měla být cca 0,5 - 1 cm. Pokud nám těsto na okraje chybí, přidáme z druhé poloviny těsta a doplníme okraje až do výšky formy. Těsto ve formě propícháme vidličkou, aby se připečení nezvedalo a potřeme marmeládou. Druhou polovinu těsta můžeme vykrájet na kolečka, upéct a slepit marmeládou nebo krémem. Nebo si nechat těsto v lednici (vydrží až tři dny) na další koláč.
Po upečení (trvá to cca 35 minut než koláč zezlátne) necháme na mřížce vychladnout. Po úplném vychladnutí posypeme koláč nasekanou pomerančovou kandovanou kůrou a nasekanými mandlemi, přetáhneme přes formu potravinářskou fólii a necháme rozležet v chladu a suchu do druhého dne.
Druhý den si připravíme čokoládový krém: Ve skleněné míse, postavené na hrnci s vroucí vodou, rozpustíme 300 g čokolády a přidáme 250 ml rostlinné smetany - ta by měla mít pokojovou teplotu, aby se nám s čokoládou nesrazila! Ztlumíme plamen sporáku, aby voda jen probublávala. K čokoládě a smetaně za stálého míchání přidáme ještě 30 g tuku a lžíci likéru a mícháme až se vytvoří čokoládová smetanová hebká hmota. Hmotu v míse odstavíme ze sporáku a necháme zchladnout na teplotu lidského těla (abychom se neopařili). Občas zamícháme.
Zchladlou hmotu nalijeme na koláč a necháme v chladu ztuhnout.
Tip: Koláč lze připravit i v meruňkové variantě. S meruňkovou marmeládou, sušenými meruňkami a meruňkovým destilátem...V tom případě lze nahradit pomerančovou kůru kůrou z BIO citronu a šťávu z pomeranče do těsta vynechat.