Postup přípravy
V míse smícháme sypké komponenty, přidáme 2 celá vejce, koření, citronovou kůru. Přistrouháme celou kostku tuku. Vypracujeme nelepivé těsto (pokud lepí, podsypeme bezlepkovou moukou). Těsto dáme do lednice alespoň přes noc odpočinout.
Po vyndání z lednice necháme těsto chvíli na kuchyňské lince, aby nebylo příliš studené. Rozdělíme na polovinu a nejprve vyválíme a vykrajujeme z jedné poloviny těsta a postupně ze druhé (čím více bude těsto nabírat mouku, tím více se stává sypkým). Troubu si vyhřejeme na 170° C.
Vykrájené tvary přendaváme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme do zrůžovění cukroví. Po vyndání z trouby necháme na plechu úplně zchladnout (bezlepkové cukroví je velmi křehké). Pak přendáme teprve na talíř nebo do krabice.
Cukroví necháme nepromazané "vydýchat" alespoň do druhého dne, pak ho spojujeme pikantní zavařeninou, např. rybízovou. A pocukrujeme podle chuti.
Stejné těsto můžeme použít i na mřížkový linecký koláč nebo košíčky, které plníme krémem či oříškovou směsí apod.
Tipy na další cukroví z tohoto základního těsta:
Pokud místo skořice, hřebíčku a citronové kůry použijeme 2 polévkové lžíce kvalitního kakaa, získáme těsto na kakaové oválky.
Pokud přidáme místo mandlové mouky namleté vlašské či lískové ořechy, dostaneme výborné ořechové těsto na ořechové cukroví.
Pokud přidáme místo citronové kůry, nastrouhanou kůru pomerančovou, slepíme pomerančovou marmeládou, polijeme hořkou čokoládovou polevou a ozdobíme kandovanou pomerančovou kůrou, dostaneme výborné neobvyklé cukroví.