Postup přípravy
Quinou propláchneme na sítě studenou vodou a přesypeme do hrnce, rozdrobíme cca 1/2 zeleninového bujonu a zalijeme 200 ml. Dusíme na mírném plameni, až se veškerá voda vyvaří a zrna jsou měkká (ochutnáme lžičkou). Pokud tomu tak není dolijeme ještě trochu vody. Pod poklici ke konci vaření můžeme rozprostřít utěrku - zachytí veškerou páru a zrna "dojdou". Nechte vychladnout a pak "načechrejte vidličkou".
Nasekejte rajčata bez "bubáků", jarní cibulky, petržel a lilek a přidejte do quinoy, dochuťte citronovou šťávou, olejem, solí a pepřem, promíchejte. Podávejte ihned, nebo nechte rozležet v lednici. Je snad ještě lepší druhý den, až se chutě prolnou.
Tip: Pokud nemáte konzervu lilku, zkuste si ho sami připravit. Jeden větší omyjete a osušíte, nakrájíte na 0,5 cm kolečka, rozložíte na utěrku a posolíte. Necháte ho tzv. vypotit nebo vybrečet, osušíte ubrouskem či papírovou utěrkou. Kolečka smažíte na olivovém oleji z obou stran do zlatova. Necháte odkapat tuk na ubrousku a vychladlý lilek nakrájíme na čtvrtky nebo kousky cca 3 - 4 cm. Lilek můtete naložit s bylinkami a česnekem do olivového oleje a nechat v dobře uzavřené sklenici v lednici nebo spíži.