Postup přípravy
Sypké směsi smícháme v míse. Droždí až jako poslední spolu s cukrem, nikdy ne na sůl a kypřící prášek. Přilijeme teplou vodu a rukou vymícháme a provzdušníme polotuhé těsto. Mísu s těstem přikryjeme a dáme na 1 - 1,5 h kynout na teplé místo.
Po vykynutí přidáme rozpuštěný tuk a opět těsto zpracujeme, až se tuk vsákne. Z těsta uštipujeme kousky, vyválíme v dlaních placičku, plníme ovocem a zavřeme. Vaříme v mírně osolené vodě (voda musí jen probublávat pod bodem varu, tak na 2/3 výkonu) cca 6 - 7 minut. Na páře jim to trvá déle, cca 10 - 12 minut na střední výkon.
Vyndáme na talíř a dozdobíme např. cukrem, plátky mandlí, osmaženou strouhankou apod. Kdo chce více omáčky, svaří dvě hrsti ovoce s citrónovou šťávou a moučkovým cukrem dle chuti, přidá 4 - 5 lžic teplé vody, nechá rozpustit a nakonec opatrně vmíchá lžíci škrobu (bramborový, kukuřičný apod.). 2-3 minuty necháme provařit a servírujeme ke knedlíkům.
Autorka: Radka Vrzalová