Postup přípravy
Ze 100 ml teplého rostlinného mléka, sáčku droždí, kávové lžičky cukru a kávové lžičky mouky připravíme kvásek, který necháme cca 10 minut vzejít na teplém místě. V míse smícháme mouku, škrob, cukry, citrónovou kůru, špetku soli a přidáme vzešlý kvásek. Vařečkou nebo rukou promícháme vláčné řidší těsto. Mísu přiklopíme nebo přetáhneme potravinářskou fólií a necháme v teple kynout min. 1 hodinu. Rozehřejeme v hrnečku sádlo a necháme ho zchladnout.
Troubu si předehřejeme na 180 °C. Na dno trouby dáme malý hrnec s vodou. Na plech připravíme papírové košíčky (dva až tři do sebe). Do mísy si k těstu přidáme rozehřáté sádlo a znovu promísíme (nelekněte se, těsto je poměrně řídké). Necháme těsto cca 10 minut odpočinout a pak plníme polévkovými lžícemi do košíčků. Jednu lžíci, dvě kostičky hořké čokolády na sebe a opět překryjeme lžící těsta. Povrch těstových bochánků opatrně potřeme sádlem a dáme péct na cca 25 - 30 minut - dozlatova.
Upečené bochánky dáme na mřížku v košíčcích vychladnout. Vychladlé pocukrujeme a dozdobíme papírovým ráfkem. Vzhledem k tomu, že v těstě nejsou vajíčka, těsto rychleji vysychá a tuhne. Proto jsou bochánky nejlepší čerstvé nebo je dobré je zamrazit a ohřátím či dopečením "oživit".