Postup přípravy
Kvásek: Ráno vyndáme kvásek z lednice - 2 vrchovaté lžíce, přidáme 170 g mouky a 170 ml vody a necháme kvasit 3 - 4 hodinky. Po vykynutí odebereme zase 2 vrchovaté lžíce zpět do skleničky pro příště.
Těsto: Do 100 ml vody přidáme půl lžíce psyllia. Do pekárny dáme nabobtnalé psyllium, 2 lžíce sádla (po kouskách, nemusí se rozpouštět), 1 lžíce oleje, sůl a cukr. Do misky odvážíme mouku, přidáme xantan a do pekárny mouku prosejeme přes sítko. Přidáme koření a nakonec dáme vzešlý kvásek. Necháme zpracovat a vykynout pekárnou. Používám program těsto, já mám bez předehřívání, délka programu 1,5 hodiny. Pak těsto popřeskládáme a hezky utáhneme do požadovaného tvaru a dáme do ošatky odpočinout.
Zapneme troubu a vyhřejeme jí na 250 °C, spodní i dolní ohřev, s kamenem i s plechem na zapaření. Peču na kameni, takže vyhřátí trouby i s kamenem trvá cca 45 minut. Chlebík lze potřít škrobem. Pokropíme ho vodou a dáme péct na 250 °C na cca 10 minut. Do spodu nalijeme asi 0,5 litru horké vody. Po 10 minutách vyndáme spodní plech s vodou a vyvětráme troubu. Stáhneme na 200 °C a pečeme dalších 30 - 40 minut. Řídíme se podle barvy a poklepu na spodní stranu bochníku. Hotový chlebík má asi 850 g .