Postup přípravy
Troubu vyhřejeme na 180 °C. Pečící nádobu 30 x 20 cm si vymažeme trochou bezmléčné Stelly, aby nám držel pěkně pečící papír.
Všechny sypké ingredience, kromě Vegavaja, nasypeme do mísy a promícháme.
Olej si odměříme a přidáme k němu agávový sirup. Vegavajo rozpustíme ve vodě a necháme 5 minut nabobtnat (u těchto typů moučníků by se klidně mohla náhražka vsypat do těsta bez rozpuštění ve vodě, svou práci v těstě udělá tak jako tak).
Do oleje se sirupem rozmícháme nabobtnalé Vegavajo a přilijeme k sypké směsi. Krátce promícháme, aby se vše spojilo. Nakonec vlijeme kofolu a opatrně promícháme.
Pečeme ve vyhřáté troubě cca 20 minut nebo až je špejle po vytažení, úplně suchá, bez vlhkých drobečků.
Perník necháme vychladnout na mřížce a dozdobíme podle času, chuti a nálady.
Autorka: Radka Vrzalová