Postup přípravy
Z trošky vlažného mléka, cukru, lžíce mouky a droždí připravíme kvásek, který necháme vyběhnout do bublin.
V míse smícháme prosátou mouku a ostatní suroviny, nakonec přidáme kvásek a zpracujeme v hladké těsto, které se nelepí na stěny mísy.
Necháme na teplém místě vykynout cca 45 min.
Rozválíme plát silný cca 0,5 cm. Připravíme si dvě skleničky. Větší sklenicí naznačíme kolečka, ale polovinu nevykrajujeme. Druhou polovinu vykrojíme. Na nevykrojená kolečka dáme cca lžičku marmelády (nebo jiné náplně). Shora na ně přitiskneme vykrojená kolečka a pak vezmeme menší skleničku (s alespoň o pár mm menším průměrem) a vykrojíme koblížky. Tímto způsobem minimalizujeme vytečení náplně.
Koblížky necháme ještě pár minut nakynout.
Ve vyšší pánvi nebo hrnci rozpálíme olej (je nutná vysoká vrstva, aby koblihy v oleji plavaly).
Pozvolna smažíme koblížky z obou stran do zlatova. Pokládáme na papírové ubrousky, aby vsákly přebytečný tuk, po mírném vychladnutí cukrujeme moučkovým cukrem.