Postup přípravy
Brambory oloupeme, na jemno nastrouháme a případně vymačkáme vodu. Přidáme slaninu, česnekovou pastu se solí, koření a rozkvedlaná vejce nebo Vegavajo. Jako poslední přidáme promíchané mouky, příp. jeden druh mouky (brambory mohou mít různý obsah vody, proto je někdy nutné přidat mouky víc). Těsto by mělo být polotekuté.
Rozpálíme tuk na pánvi a naběračkou naneseme vrstvu těsta, které opatrně od středu do krajů rovnoměrně rozprostřeme. Smažíme na středním plameni cca 2 - 3 minuty z každé strany do zlatavé kůrky. Na talíři osušíme ubrouskem přebytečný tuk a podáváme s kysaným zelím.
Tip: Pro vyšší křupavost můžeme část mouky nahradit kukuřičnou strouhankou nebo sypkou čirokovou extrudovanou kaší.
Autorka: Radka Vrzalová