Postup přípravy
Nejprve si připravíme zeleninu, která nám ochutí rajský protlak: cibuli a papriku nakrájíme na drobné kousky, kořenovou zeleninu nakrájíme na jemné nudličky, nebo nahrubo nastrouháme (nebo použijeme hrst mražené směsi na svíčkovou). Česnekové stroužky zmáčkneme a nakrájíme najemno.
Do hlubší rozehřáté pánve dáme olej a na něj cibulku. Jakmile cibulka zesklovatí, přidáme kořenovou zeleninu (může být i mražená) a papriku. Podlijeme horkou vodou a dusíme asi 5 minut, dokud zelenina není téměř měkká.
Přidáme česnek, promícháme a zalijeme rajčatovým pyré (nebo vhodíme nadrobno nakrájená rajčata). Vaříme dalších 4 – 5 minut, dokud se směs nespojí a nezhoustne. Přisolíme (podle slanosti protlaku). Pozvolna vmícháme smetanu a za stálého míchání necháme asi 2 minuty probublávat. Nakonec do pánve natrháme lístky bazalky.
Podáváme s bramborovými gnocchi, špagetami, nebo jinými těstovinami. Uvařené těstoviny je vhodné zamíchat do omáčky a nechat spolu půl minuty prohřát, aby si těstoviny chuť omáčky natáhly do sebe.
Na talíři můžeme ozdobit troškou strouhaného česnekového tofu, nebo – kdo může – hoblinkami sýra parmazánového typu.