Postup přípravy
JEHNĚČÍ:
Den předem si plátky mírně naklepeme, nakrojíme po krajích, aby se při pečení nekroutily. Vetřeme trochu balsamico octa, přidáme provensálské koření (podle chuti) a potřeme trochou olivového oleje. V uzavíratelné nádobě dáme do ledničky.
Do malé misky vložíme stroužky česneku, zalijeme asi lžící olivového oleje a přidáme provensálské koření, v mikrovlnné troubě upečeme skoro do měkka.
Na těžké rozpálené pánvi osmahneme na sucho plátky masa. Osolíme, opepříme a přidáme rostlinný tuk. Přidáme upečený česnek a pod pokličkou chvíli podusíme. Maso odstavíme
Před podáváním vrátíme pánev na sporák prohřát, přidáme víno a několikrát maso otočíme.
KOPŘIVOVÝ ŠPENÁT
Listy kopřiv podlijeme trochou vody, přidáme tuk, osolíme, opepříme a chvíli podusíme. Prolisujeme česnek a necháme chvilku prohřát, přidáme trochu rýžového mléka, nebo rostlinné smetany na zjemnění. Zahušťování není potřeba. Na závěr přistrouháme trochu muškátového oříšku.
NOKY:
Brambory ve slupce uvaříme v osolené vodě do měkka. Ještě horké je oloupeme a nastrouháme na jemno.
K bramborám přidáme hrašku, krupici a asi polovinu mouky. Postupně zapracováváme a přidáváme mouku podle potřeby. Pracujeme pomoučněnýma rukama na podsypané podložce.Vytvoříme měkké, lepivé těsto.
Z něj vytvarujeme válečky o průměru cca 2,5cm a odkrajujeme na cca 2cm široké kousky.
V širokém hrnci přivedeme k varu osolenou vodu. Na zkoušku vložíme jeden nok, chvilku poté, co vyplave ho ochutnáme, abychom určili dobu varu. ( Jedná se o vteřiny od vyplavání)
Pokud jsou moučnější, necháme je vařit o pár vteřin déle, je-li nok rozvařený, vyndáváme je ihned po vyplavání na hladinu.
Uvařené noky slijeme přes cedník a můžeme podávat.