Postup přípravy
Jáhly několikrát properu pod tekoucí vodou. Kdo chce, může jáhly spařit horkou vodou kvůli hořkosti, já to ale nedělávám a nikdy hořké nebyly :). Postup vaření je obdobný jako u rýže. Dám 1 díl jáhel na 2 díly studené vody, přiveďu k varu, osolím špetkou mořské soli, stáhnu oheň na minimum a vařím pod pokličkou 15 minut. Po vypnutí nechte chvíli dojít. Přebytečnou vodu slejte.
Zatímco uvařené jáhly chladnou, na dostatečném množství oleje orestuji cibulku a mrkev, obojí nakrájené na velmi drobné kostičky.
Zchladlé jáhly (stačí tak, abyste se při hnětení nespálili) smíchám s bezlepkovou moukou, dvěma lžícemi oleje, muškátovým oříškem, solí, orestovanou zeleninou a nasekanými bylinkami. Důkladně propracuji v tužší těsto. Kdyby to šlo ztuha, přidejte lžíci dvě vody či olivového oleje. Mouku přisypávejte podle potřeby; záleží na tom, jak jste uvařili jáhly.
Z těsta tvaruji kulaté placičky cca centimetr vysoké, ale mohou být i slabší. Pak je z obou stran dozlatova osmažím v olivovém oleji.Osmažené placičky pokládám na papírové ubrousky, aby se odsál přebytečný tuk.
Hodí se k omáčkám, k salátům, ale nejčastěji je beru dětem s sebou na výlety (ideální jídlo na cesty a moc nenadrobí :). Chutnají i masožravcům a odpůrcům zdravé výživy, mám mnohokrát vyzkoušeno :).