Postup přípravy
Změklý tuk, vanilku a cukr šleháme do pěny 8 - 10 minut. Přidáme strouhané jablko se šťávou – tady se to může trochu srazit, ale není se čeho bát – šleháme dále.
V další misce si smícháme sypké součásti – mouku, škrob, vločky, sodu, vlákniny, skořici.
Moučnou směs přisypeme k tukové vyšlehané směsi a vařečkou či rukou vyhněteme vláčné těsto. Pokud nám připadá řídké, přisypeme trochu škrobu – POZOR vlákniny a vločky nasávají tekutinu z těsta postupně a těsto tedy postupně houstne!
Hotové těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme odpočinout do druhého dne v lednici.
Troubu předehřejeme na 160 °C. Těsto po vyndání z lednice rozválíme na pomoučené ploše na sílu cca 0,5 - 0,8 cm. Vykrajovátkem s „pomoučeným okrajem“ vypichujeme tvary podle libosti. Pečeme ve vyhřáté troubě cca 10 - 15 minut.
Po upečení plech vyndáme a sušenky necháme trochu vychladnout. Pak obalujeme v ochuceném moučkovém cukru. Teplé jsou křehké a lámaly by se. V plechové krabici vydrží i tři týdny. Skvělá volba na dovolenou nebo dětem na prázdniny.
Autorka: Radka Vrzalová http://www.proalergiky.cz/profil/45862