Postup přípravy
Sypké součásti promícháme v míse. Troubu předehřejeme na 170 °C.
Zvlášť ve vyšší nádobě rozšleháme olej, sojové mléko a vejce.
Tekutinu přidáme do sypké směsi, přidáme agávový sirup opatrně promícháme a přelijeme do vymazaného a vysypaného plechu (20 x 30 cm).
Makovec pečeme 20 - 35 minut. Po dvaceti minutách můžeme vyzkoušet špejlí píchnutou do středu koláče, zda je upečen (špejle musí vyjít čistá). Po upečení necháme vychladnout v pekáčku na mřížce.
Čtyři fíky rozkrojíme a lžičkou vydlabeme dužninu. Tu svaříme v hrnečku s vodou, cukrem a rumem cca 10 minut na mírném ohni. Za občasného míchání necháme zchladnout. Vznikne vlastně marmeláda, kterou mažeme na povrch vychladlého makovce. Zdobíme plátkem čerstvého fíku.
Tip: Místo fíkové marmelády a čerstvých fíků zkuste povidla a sušené švestky, v našich podmínkách skvělá alternativa.