Postup přípravy
Přivedeme k varu vodu s rozdrobenou kostičkou bujónu a přisypeme mražený hrášek. Vaříme do změknutí. Mezitím si spaříme kopřivy horkou vodou, necháme 1 minutu a pak je propláchneme vodou ledovou. Okapeme na sítku a nasekáme, taktéž i medvědí česnek.
Vývar s hráškem odstavíme po uvaření z plamene, přidáme kopřivy a medvědí česnek, přilijeme smetanu a umixujeme ponorným mixérem na hladký krém, který je dobré přecedit přes síto. Někdo to nepotřebuje a slupky z hrášku mu nevadí. Zbytky slupek na sítku lze využít jako suroviny pro hráškovou pomazánku nebo pesto.
Přecezený krém dochutíme solí, bílým pepřem a příp. muškátovým oříškem. Podáváme s bezlepkovými krutonky.
Tip: Pokud krém ohříváte, pak prosím opatrně a pomalu, aby se rostlinná smetana nesrazila.
Autorka: Radka Vrzalová