Postup přípravy
Smícháme v míse mouku se solí, droždím a cukrem (sůl nikdy nesypeme přímo na droždí!). Přidáme teplou vodu a hněteme 2 – 3 minuty, dokud nevznikne homogenní těsto. Pokud je těsto příliš tuhé, přidáme několik čajových lžiček vody. Těsně před koncem míchání přidáme olej.
Hotové těsto vlijeme do formy vyložené pečicím papírem. Formu naplníme jen do poloviny, protože těsto při pečení zdvojnásobí svůj objem. Přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout cca 40 minut. Do předehřáté trouby vložíme malý žáruvzdorný hrnek s vodou (aby se v troubě tvořila pára).
Jakmile těsto zdvojnásobí svůj objem, potřeme bochník lehce vodou, posypeme mákem a vložíme do trouby. Chléb pečeme při 200 – 220 °C zhruba 35 – 40 minut. Před vytažením z trouby zkontrolujeme špejlí, jestli je chléb dobře propečený. Horký chléb ihned vyjmeme z formy, aby z něj mohla snadno uniknout pára.