Postup přípravy
Na másle zlehka osmahneme na malé kousky nakrájené houby. Osolíme a okořeníme drceným kmínem. Podlijeme trochou vody, přidáme kopr nasekaný na drobé kousky a podusíme. Po pár minutách jsou houby skoro měkké. V tuto chvíli dochutíme základ omáčky solí, cukrem a octem. Výsledek může být lehce "pikantnější", neboť budeme ještě zjemňovat a zahušťovat.
Ve vyšší misce si rozmícháme sojovou smetanu s rostlinným mlékem a bezlepkovou moukou. připravíme si tzv. záklechtku, kterou vlijeme do vařícího základu omáčky. Sledujeme, jak "houbovka" houstne a dle toho buď ještě trochu zahustíme, příp. doředíme rostlinným mlékem.
Omlouvám se, že nejsem schopná uvést gramáže, ale vařím od oka. a Empiricky ověřuji nejen konzistenci, ale i chuť ;-).
Tato omáčka je nejlepší s bramborem, příp. s knedlíkem. Já sama ji ráda vařím hodně hustou a jím kllidně "bez ničeho" :-D.
Kdo může, doporučuji podávat s vajíčkem uvařeným natvrdo.
Dobrou chuť ;-).