Postup přípravy
Rostlinný tuk si necháme zamrazit (pokud ho tak neskladujeme trvale, tak stačí 30 minut). Mouku promícháme se solí.
Mražený tuk nastrouháme na hrubo. Během strouhání ho namáčíme do mouky, aby se tolik nelepil a lépe strouhal.
Vločky tuku vmícháme do mouky. Nesmíme hníst, pouze prohazujeme, aby zůstaly tukové hrudky. Ty se při pečení rozpustí a utvoří falešné lístkování.
Za pomoci vidličky prohazujeme a postupně opatrně vmícháváme mléko, dokud se nespojí s moukou. Opatrně stlačíme do jednoho kusu. OPĚT NESMÍME HNÍST.
Těsto necháme asi třicet minut uležet na chladném místě. Používáme jako klasické listové těsto.
Šneci: Rozválíme těsto na plát, potřeme rozpuštěným rostlinným tukem a posypeme cukrem smíchaným se skořicí (v pořádné vrstvě, tak, aby nezůstalo nezakryté místo). Plát svineme do rolády a opatrně nakrájíme na cca 1 cm silné plátky. Ty rozložíme na plech vyložený pečícím papírem řeznou stranou dolů.
Pečeme na 220 st. do zlatova.