Postup přípravy
První krok - příprava kvásku. Do cca 100 ml mléka (z celkové spotřeby tekutin) jsem přidala lžičku medu a nechala zlehka zahřát. Pak jsem do tohoto roztoku rozdrobila kvasnice a směs zaprášila vrchovatou lžící špaldové mouky. Vložila jsem do trouby rozehřáté na minimum, tj. 50 °C a nechala vzejít kvásek.
Mezitím jsem si smíchala zvlášť všechny sypké i "mokré" ingredience.
Špaldovou mouku jsem si smíchala se solí, drceným kmínem a semínky.
Špaldový nápoj jsem smísila s olivovým olejem a balzamikovým octem.
Po vzejití kvásku jsem opatrně všechny suroviny smíchala dohromady a nechala kynout opět v troubě při 50 °C cca 1,5 hod.
Po vykynutí jsem těsto promíchala a přendala na plech, kde jsem nechala ještě cca 15 min. kynout.
Nakynuté těsto jsem pomazala slanou vodou, jak jsem zvyklá, posypala slunečnicovými semínky a vložila do předem rozpálené trouby: cca 220 - 250 °C, na jejíž dno jsem vložila ohnivzdornou nádobu s vodou, objem cca 1 litr.
Chléb jsem pekla zhruba 30 minut, zkoušela špejlí, hlídala vršek, aby se nespálil. Zhruba v půlce pečení jsem teplotu snížila na cca 200 °C.
Troufám si tvrdit, že takhle dobrý chléb jsme doma neměli už dlouho! Přestože jeho výrobní cena značně převýšila běžnou, za kterou "klasický" chléb kupujeme, určitě ho min. jednou týdně zařadím na náš jídelníček!